Barevný svět nadšenýma očima

Vlna se šířila setkáním mládeže v Bukovci

26. 7. 2008 21:55

Na celém setkání jsme byli rozděleny do skupinek přibližně podle věku. Program before Aktiv8 byl podle mého názoru připraven velmi pečlivě a rozmanitě, a tak jsme s napětím očekávali další rozcvičku, bohoslužbu, scénku ze života svatých, přednášku, workshop, výlet, koncert a skupinkové sezení či dovádění.

Po jedné přednášce jsem se opět sešla v kruhu s ostatními. Po modlitbě jsme se společně zamýšleli nad sinusoidou víry. Sinusoida je taková vlna, která nás vychyluje pravidelně nahoru a dolů. Když je nějaká křesťanská akce, tak z osobních zkušeností je parabola nad osou, naše nálada je kladně naladěná, ale po příjezdu domů, do normálního všedního stereotypního chodu života, popř. do našich farností, parabola klesá pod osu a naše nálada je záporně naladěná, charakteristická poklesem víry a nadšení.

Sinusoidu jsme řešili ze dvou pohledů. Nejdříve jsme se zamysleli nad kladnou části sinusoidy, aneb co nás baví na křesťanských akcí. Napadalo mě toho mnoho, ale to co je pro ně typické se dá shrnout do hesla webu signálů.cz: "Na jedné - vlně." Nejvíce se mi na této křesťanské akci líbila jednota, oddanost víře, ale i lidem, společný smích ve stejných chvílích, výraz ostatních bez přetvářky (k odlehčení byl v Bukovci cleaning room - confession :) upřímné vyznání, otevřená srdce, snaha o životní elán ducha, o pravdu, o dobro, o vzájemné pochopení a naslouchání. Každý po jednom jsme ve skupince říkali své názory, když přišlo na druhou stranu sinusoidy líčili jsme současné poměry v našich farnostech a naše povětšinou skleslé pocity po tzv. nabíjecí akci jakou byl i before aktiv8.

Málokdo z nás dokáže svojí životní cestu směřovat bez výkyvů parabol sinusoidy - mít jí rovnou. Ptám se je to vůbec možné? Myslím, že ano, když si své výkyvy nepřipouští či je tak zapálený, že své pocity kladu a záporu vidí realisticky a nikterak ho neovlivní. Člověk, který obdržel sílu, tak velkou, že ho nutí k aktivitě udělat něco s tím, že jeho sinusoida klesá, je podle mého názoru právě tím zapáleným...Tak hurá do toho:o) Všichni jsme tu od toho:o)

Zobrazeno 1235×

Komentáře

Vendula Krůlová

dekuju za clanek, je moc pekny, ale napada me k tomu jeste takova myslenka, ze predstavime-li si tu sinusoidu na tepotu naseho srdce, jak to byva v tech dramatickych filmech, nebo jen proste na pristroji v nemocnici ... zdravemu cloveku se prave ukaze ta sinusoida, naopak, je-li to jen rovna cara, nastane smrt ... mozna je to opravdu tak i s virou, kde rovna cara znaci ustrnuti, laxnost, nalhavani si, ze uz neni potreba hledat nic vic, ze uz vsechno vim, a tak jsem trosku v takovem ''farizejskem klidku'', kdy mam vsechno na ''haku a nic neresim'', ... ale ten, kdo se zamysli, hleda stale Pana, dela ruzny veci, pomaha lidem, ... musi se konfrontovat s problemy sveta, ktereho ho chladnym nenechaji a o to vic musi premyslet, konat a byt jednou dole, jednou nahore, ale vzdycky je dobre vedet, ze at jsem dole nebo nahore, Jezis tam byl taky, sestoupil az na nejhlubsi dno ''nicoty'' ... a pote vstal z mrtvych a je ted nejvys, ... tak at jsme dole nebo nahore, on je tam taky, on je ta sinusoida sama:] Hm, jsem nejaka chytra dneska ...:] Tak se mej fajn a ahoj

maschenka

děkuji ti za komentář, moc mě to potěšilo i pohladilo :o) tvá myšlenka je bohatá :o)

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz